MASE Home

Hvor holder dere til?
FUSST Bryne
Hvilket problem løser dere for hvem? (Kortfortalt; hva driver dere med)
Byggindustrien er en av verdens mest forurensende bransjer. MedMASE Home vil vi revolusjonere denne industrien ved å utvikle robotmøbler som optimaliserer arealbruk og reduserer klimaavtrykket. Vår første løsning er en innovativ seng som forsvinner opp i taket, mens et skrivebord eller en sofa kommer frem i stedet – alt med et enkelt trykk. Dette muliggjør flerfunksjonelle rom, noe som gjør boligareal mer effektivt, økonomisk og bærekraftig.
Når startet din/deres gründerreise, og hvor langt er dere kommet nå?
Vår gründerreise startet under COVID-19-pandemien i 2021, da vi bodde i en liten leilighet i Milano. Begrenset plass og lockdown fikk oss til å reflektere over hvordan vi kunne optimalisere arealbruk i hjemmet. To år senere tok vi steget fullt ut, sa opp våre jobber og satset på MASE Home.
Vi startet med en markedsundersøkelse som bekreftet et stort behov for arealeffektive løsninger, spesielt i urbane områder med høy kvadratmeterpris. Deretter utviklet vi en MVP ("minimum viable product"). Med støtte fra Innovasjon Norge og Lokalkapital Jæren bygget vi en fullskala prototype, som vi nå tester i samarbeid med Ydalir Hotel. Målet er å vurdere om et rom på 15 m² kan gi samme opplevelse som et på 25 m², uten å øke det fysiske fotavtrykket. Vi jobber også med et innovasjonsprosjekt med OBOS i Oslo for å teste våre løsninger i små leiligheter.
Hvilken betydning har støtten/investeringenfra Lokalkapital Jæren hatt for dere, og hvilke muligheter har den utløst?
Støtten fra Lokalkapital Jæren har vært avgjørende. InnovasjonNorge krever at 50 % av Oppstartstilskuddet de gir, skal komme fra en ekstern investor, og uten Lokalkapital Jæren ville vi ikke hatt mulighet til å kvalifisere oss for denne finansieringen.
Investeringen har gitt oss mulighet til å gjennomføremarkedsundersøkelser, utvikle MVP og prototype, samt inngå pilotsamarbeid med viktige aktører i bransjen. Dette har bidratt til å validere produktet vårt og gitt oss verdifulle tilbakemeldinger fra brukerne.
Hva har overrasket dere mest i forhold tildet å være gründer(e)?
To ting har overrasket oss mest:
- Hvor mye avhenger av nettverk og relasjoner. Man kan ha verdens beste produkt, men uten riktige kontakter og samarbeidspartnere er det vanskelig å lykkes.
- Hvor uforutsigbart det er. Planene endrer seg kontinuerlig, og man må være fleksibel og tilpasningsdyktig for å navigere gjennom utfordringene.
Hvis dere skulle gi to kjappe råd til en fremtidig gründer, hva ville de vært?
- Dele ideen med andre. Start med å dele ideen din med folk du stoler på, og få tilbakemeldinger fra dem. Gjør små, enkle markedsundersøkelser(f.eks. intervjue 15 venner og kjente og still åpne spørsmål om problem ogløsning) og søk på nettet hva som finnes. Bruk lokale ressurser, som foreksempel Vekstpartner, til å få råd om finansiering og videre steg. Det finnes mange som vil hjelpe deg på reisen!
- Lær av feil underveis og ikke vær redd for å endre kurs. Å starte noe nytt innebærer mange utfordringer. Det viktigste erå være tålmodig, lære av feilene dine og justere kursen underveis. Ikke værredd for å feile – det er en naturlig del av innovasjonsprosessen!